Transit Yük Taşımacılığı Nedir?
Transit yük taşımacılığı, bir ülkeden başka bir ülkeye nakliye yapılırken üçüncü bir ülkeden gümrüğe takılmadan geçirilmesi anlamına gelir. Daha detaylı bir tanım yapmak gerekirse; bir yüke ait gümrük vergileri ya da bu yüke ait yasakların ertelenmesiyle, yükün o ülkelere kara veya deniz yolundan girip ülkeden geçerek tekrar bir kara veya deniz noktasından ülke dışına çıkmasıdır.
Gerekli olan belgeler
Ticaret odalarından alınan transit yük taşımacılığı belgeleri, nakliye yapacak her taşıma aracı için özel olarak düzenlenmektedir. Yük taşıyan her araçta aynı zamanda CMR adıyla anılan bir yük senedi bulunması şarttır. Bu belgeye yükü gönderen, alan, yükün niteliği, net ve brüt ağırlığı, paketleme biçimi, paket sayısı ve aracın plakasına dair bilgiler işlenir. Yük teslim noktasında alıcı bu belgeyi onaylar ve eğer varsa taşınan yüke dair hasarlar ve eksiklikleri raporlayarak taşıma yapan kişiye teslim eder.
Hangi Tür Konteyner Taşımacılığı Ne Zaman Kullanılmalı ?
FCL ve LCL tipi konteyner taşımacılığı ile yapılan taşımalarda tercih zamana göre yapılmalıdır. FCL yani "full container load", konteynerin tamamının size ait olmasıdır. Konteyneri başka bir şirketle paylaşmadığınız için sizden kaynaklanmayan aksiliklerin yaşanması durumunda etkilenmezsiniz. Zamanınız yoksa FCL tipi konteyner taşımacılığını tercih etmelisiniz. Eğer zamanınız varsa LCL tipi yani less then container load konteyner taşımacılığını kullanabilirsiniz.